Gebouw S Windesheim voltooid.

10
juli
2015

De campus van Hogeschool Windesheim is voortdurend in ontwikkeling. Naast de nieuwe gebouwen die in de afgelopen jaren de campus hebben aangevuld en versterkt, ligt er ook een taak ten aanzien van het bestaande vastgoed. Zo ook voor gebouw S dat grootschalig gerevitaliseerd diende te worden. Hoewel het bestaande sportcomplex beschikt over degelijke grote sportruimten schoot het gebouw door nieuwe eisen en veranderend gebruik vooral op facilitair niveau tekort. Daarnaast was zowel intern als extern de uitstraling aan een flinke opfrisbeurt toe. Via een architectenselectie mochten wij onze visie kenbaar maken en vervolgens tot uitvoering brengen.


Wat ons onmiddellijk opviel was het introverte karakter van het gebouw. Het was met name donker en in zichzelf gekeerd, in tegenstelling tot de jongere bebouwing op de campus. Zodoende stelden wij voor het gebouw meer te openen, meer op de buitenruimten te oriënteren en zo weer bij de campus te betrekken. Hiertoe, en om het gebruik te verbeteren stelden wij een aantal inventieve ingrepen voor; zoals een verbinding op verdiepingsniveau met andere campusgebouwen. De ingrepen in de gevels corresponderen met de indeling van gangen en binnenruimten, waardoor lichttoetreding, uitzicht en oriëntatie in het gebouw zijn verbeterd.

Een nieuwe gevel is in een boog om het bestaande gebouw aangebracht en begeleidt zo de bezoeker naar een nieuwe campusentree welke toegang biedt aan gebouwen A, S en het binnenterrein. Littekens van gesloopte gebouwdelen en bestaande installaties verdwenen achter deze omhulling en geven de campuswand een heldere uitstraling aan de zuidzijde.   

 Na ook het interieur grondig gewijzigd te hebben is het gebouw haast onherkenbaar veranderd. Gehoorde opmerkingen van studenten bij de oplevering waren vooral;  "Het is supermooi geworden, je kent het bijna niet terug" en "Handig dat je nu zo naar gebouw A kunt lopen, maar hoe zat dat eerder ook alweer?"

Het gebouw is binnen de gestelde kaders gerealiseerd en nu we zien dat het weer met plezier gebruikt wordt maakt dat ons des te meer trots op het eindresultaat. 

 

 

kloosterakker 1.
Particulieren

Bekijk project